AHBİB’ten 106,1 milyon dolarlık ihracat

Tarih: 9 Ağustos 2021 Pazartesi 11:29

AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Temmuz ayında 106,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Mersin merkezli Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27 artışla 106,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Temmuz'da 142 bin 959 ton ürünü küresel pazarlarda değerlendirdiklerini belirten Arslan, bu ayda en fazla ihraç ettikleri ürünlerin bezelye ve fasulye olduğunu kaydetti.

İhracat rakamlarını değerlendiren Arslan, Temmuz ayında 652,8 milyon dolarlık ihracattan yüzde 16 oranında pay aldıklarını belirterek, "Temmuz ayında bölge ihracatımızı ürün gruplarına göre değerlendirdiğimizde bakliyat ürünleri yüzde 100 artış ve 34,5 milyon dolar değer ile birinci sırada yer aldı. Bunu yüzde 12 azalış ve 19,5 milyon dolar değer ile pastacılık ürünleri, yüzde 45 artış ve 12 milyon dolar değer ile şeker ve şeker mamulleri takip etti. Temmuz ayında ihracat hacminde en yüksek artışları mısır, fasulye, yer fıstığında yakaladık. Bu ayda yüzde 37 bin artışla 2,4 milyon dolarlık mısır, yüzde 34 bin artışla 11,2 milyon dolarlık fasulye ve yüzde 21 bin artışla 2,1 milyon dolarlık yer fıstığı ihraç ettik. Temmuz ayında soya fasulyesi, şeker ve bezelye ihracatımızda da önemli artışlara imza attık" dedi.

EN FAZLA İHRACAT IRAK, SURİYE VE ÇİN’E
156 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren AHBİB’in ana pazarlarını Orta Doğu, Avrupa, Afrika ülkelerinin oluşturduğunu aktaran Başkan Arslan, şunları söyledi: “AHBİB olarak temmuz ayında en fazla ihracatı yüzde 156 artış ve 29,4 milyon dolar değer ile Irak’a gerçekleştirdik.  Bölge ihracatımızda yüzde 28’lik pay alan Irak’ın ardından yüzde 90 artış ve 8,8 milyon dolar değer ile Suriye ikinci, yüzde 195 artış ve 4,4 milyon dolar değer ile Çin Halk Cumhuriyeti üçüncü sırada yer aldı. Bu ayda Lübnan, Kenya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Umman, Polonya, Togo, Endonezya, Özbekistan ve Uganda pazarlarında 38 katına varan oranlarda artışlar elde ettik" diye konuştu. 

Başkan Arslan, 2021 yılı Ocak-Temmuz dönemindeki bölge ihracatının yüzde 20,4 artışla 809 milyon dolara ulaştığını sözlerine ekledi. 


Etiket: mersin, akib, akdenizihracatçıbirlikleri, ahbib, hüseyinarslan, hububat, ihracat, ekonomi,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA