İlik nakli ile hayata tutundu

Tarih: 29 Şubat 2024 Perşembe 13:04

Mersin’de geçtiğimi yıl Akut Miyeoid Lösemi tanısını konulan 53 yaşındaki Ayşe Değirmenci, kızından yapılan kemik iliği nakli ile hayata tutundu.

Geçtiğimi yıl Akut Miyeoid Lösemi tanısını konulan ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi'nee başvuran 53 yaşındaki Ayşe Değirmenci, hastanemiz içerisinde yer alan Kemik İliği Nakil Merkezi’nde kızından yapılan kemik iliği nakli ile hayata tutundu.

Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Pelin Aytan’ın tedavisine başladığı Değirmenci’ye uygun kök hücre bulunması için önce kardeşlerinden örnek alındı. Sonucun olumsuz çıkması üzerine üç kızından da örnek alınan Değirmenci, en büyük kızı 35 yaşındaki Elif Değirmenci’nin ’yarı uyumlu’ olması üzerine umutlandı. Yapılan naklin tam uyum sağlamasıyla ilk 90 günü atlatan Değirmenci’yi eşi İbrahim Değirmenci (60) tedavi sürecinde yalnız bırakmadı.

Kızından yapılan nakille hayata tutunan Ayşe Değirmenci de geçen yıl mayıs ayının sonlarında konulan teşhisin ardından yaşadığı süreci anlattı. Üç kez kemoterapi aldığını belirten Değirmenci, "İlik nakli oldum. Büyük kızımınki yarım uyumlu oldu. Kızımdan bulunması iyi hissettirdi. Bulunmasaydı ne olurdu bilmiyorum. Şu anda çok iyiyim, sonuç çok güzel. Üniversitemiz ve değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum." dedi.

"Onkoloji Hastanemizde Geçen Yıl 83 Bin 143 Kişiye Hizmet Verildi"

2020 yılında açılışı gerçekleştirilen Onkoloji Hastanesi ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, “Hastanemizde Radyoloji, Hematoloji, Tıbbi Onkoloji, Çocuk Hematoloji, Çocuk Onkoloji ve Kemik İliği Nakil Merkezi olmak üzere toplamda altı ünitede hastalarımıza hizmet sunuyoruz. Bu ünitelerimizde 15 öğretim elemanımız görev alırken, 92 sağlık personelimiz de hastalarımıza en iyi sağlık hizmetini sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Hastanemizde geçen yıl 83 bin 143 kişiye hizmet verirken, 59 kişiye de kök hücre tedavisi uygulandı. Tüm bu sağlık hizmetlerimizin yanında refakatçilerimizi de unutmadık. Onkoloji Hastanemizin hemen yanında yer alan ve içerisinde klima, banyo, tuvalet, yatak ve televizyonu bulunan 40 kişi kapasiteli 20 odalı misafirhanemizde refakatçilerimiz ücretsiz bir şekilde kalabiliyorlar." ifadelerini kullandı.

Tedavi gören tüm hastalara acil şifalar dileyen Üniversite Rektörü Prof. Dr. Yaşar, sözlerini hekimlere ve sağlık personelimize de teşekkür ederek tamamdı.

"Büyük Bir Özveriyle Tedavideki 90. Günü Geride Bıraktık"

Ayşe Değirmenci’nin geçirdiği tedavi süreci ile ilgili bilgiler veren Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Pelin Aytan hastanın ilk 90 günü atlattığını belirtti. Doç. Dr. Aytan, "Hastamız Ayşe Değirmenci, Akut Miyeloid Lösemi tanısı almış olup aylar süren kemoterapiler ve uzun kemoterapilere bağlı yatışlar sonrası tam yanıt durumundayken kızından ’yarı uyumlu’ dediğimiz bir nakil tipi olan haploidentik kemik iliği (Anne, baba, yarı uyumlu kardeş veya evlatlardan yapılan nakil) nakli yaptık. Aslında bu bizim tercihimizde olan bir durum değildi. Çünkü hastanın tam uyumlu akraba vericisi ya da tam uyumlu Türk kök vericisi bulunmamaktaydı. Bu nedenle alternatif bir nakil seçeneğimiz olan haploidentik kemik iliği naklini yaptık. Bu yarı uyumlu bir nakil ve komplikasyonları tam uyumlu nakillere göre daha ağır ve süreci yönetmek de biraz sancılı. Ancak biz tüm ekibimizle birlikte hasta ve hasta yakınlarımızın da özverileriyle bugüne geldik. 90’ıncı günümüzü bitirmiş bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü


Etiket: mersin, sağlık,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA