Apne sendromuna dikkat

Tarih: 9 Mayıs 2024 Perşembe 12:59

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Göğüs hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Bahri Temuray, “Apne sendromu” yaşayan hastaların çok dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

 
Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Göğüs hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Bahri Temuray, yaz aylarının gelmesi ile birlikte, Apne sendromu ve astım rahatsızlığı yaşayan vatandaşların hastaneye başvurmalarını tavsiye etti.  “Obstruktif uyku apne sendromu” nun bir çok nedene bağlı olduğunu ifade eden Temuray, “Uyku sırasında çeşitli nedenlerle üst solunum yollarının tam veya kısmi tıkanması sonucu, uyku sırasında solunumun tam veya kısmi durması ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalık hafife alınmamalıdır” dedi.   

”TEDAVİSİ MÜMKÜN” 
Temuray, “Çok kilolu veya obez olmak, İleri yaş ve erkek cinsiyette olmak, Sigara ve alkol kullanımı, Genetik faktörler ve anatomik anomaliler, Diyabet hastalıklarının başlıca nedenleri vardır. Klinik bulgular eşliğinde hastanemiz bünyesinde bulunan uyku laboratuvarların da sürece başlıyoruz. Polisomnografi denilen (uyku testi) vücudunuza yerleştirilen elektrotlarla uyku sırasındaki var olan değişimleri tespit eden cihaz ile kesin tanı koyuyoruz. Tedavinin ardından da yaşam şekli değişikliği önerileri, yatak pozisyonunun değişikliği, genellikle sırt üstü uyurken ama kişiden kişiye değişen pozisyonlarda olabileceği için kişiye özel yatak pozisyonu eğitimleri verdiriyoruz. Seçilmiş hastalara alt çeneyi ve dili ön tarafta tutmayı hedefleyen ağız içi araç kullanımı önerilerek tedaviye devam ediyoruz” dedi. 

“ASTIM HASTALARI DİKKAT”
Temuray, “Yaz aylarının gelmesi ile birlikte artışlar başladı. Klima demek nem demek, klima demek toz demek, klima demek bakteri ve mantar enfeksiyonları demek, klima demek küf demek, klima demek alerji demek o nedenle astım hastaları klima kullanımına dikkat etmeli. Astımlı hastalarda bu bahsettiğim patojenler akciğerlerde ödeme neden olacağı ve nefes darlığı yapacağı için klima kullananların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır” dedi. 

Bunlardan birincisinin klima nem dengesini düzenlemek olduğunu ifade eden Temuray, “Yani klimayı kısa aralıklarla ve havalandırarak çalıştırmak gerekir. Klimanın periyodik bakımlarının ihmal edilmemesi çok önemli. Çünkü içerde oluşan nem dengesi toz ve küfün periyodik bakımlarla mutlaka ve mutlaka temizlenmesi gerekiyor.  Üçüncü önemli bir husus ise astımlı hastalar uzun süre klima kullanmamalı, mutlaka pencere açarak hava sirkülasyonu sağlamalı, mutlaka 10 günde 1 klimaların filtreleri yıkanıp temizlenip iyice kurutmaları lazım” diye konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA