Dr. Kara: Organ bağışı yapılacak en büyük iyiliktir





Tarih: 4 Kasım 2021 Perşembe 18:18

Toros Devlet Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uzm. Dr. Hanife Kara, vatandaşları organlı bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Mersin'de Organ Bağışı Haftası nedeni ile çağrıda bulunan Toros Devlet Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uzm. Dr. Hanife Kara, vatandaşları duyarlı olmaya davet ederek, "Organ bağışı bir insandan diğerine yapılacak en büyük iyiliktir" dedi.

Toros Devlet Hastenesi, 03-09 Kasım 2021 Organ Bağışı Haftası nedeni ile poliklinkte stand açarak organ bağışına dikkat çekti. Açılan stantta vatandaşlara organ bağışı hakkında bilgi verilirken Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uzm. Dr. Hanife Kara da açıklamada bulundu. Vatandaşları ve duyarlı olmaya davet eden Dr. Hanife Kara,  "Organ bağışı konusunda son yıllarda Türkiye’de oldukça büyük atılımlar görülmüşse de, 40 bin üzerinde hasta organ bağışı için sıra beklemeye devam etmektedir. Bu sayının büyük bir çoğunluğunu böbrek nakli bekleyen hastalar oluşturmaktadır. Organ bağışı, 18 yaşından büyük bireylerin bilinçli bir şekilde ve özgür iradesiyle, organlarının bir veya birkaçını başka hastaların tedavisinde kullanılması adına bağışlanmasına denmektedir. Akli dengesi yerinde olup, 18 yaşını aşmış her birey organ bağışı yapmak amacıyla müracaatta bulunabilir. Organ bağışı, medikal tedavi yöntemlerine rağmen fonksiyonlarını yerine getiremeyen bir organın bertaraf edilerek, aynı organın transplantasyon yöntemiyle donörden alıcıya nakledilmesine denilmektedir" diye konuştu.
Günümüzde organ bağışına istekli insan sayısından çok daha fazla, organ nakline ihtiyaç duyanların bulunduğuna dikkat çeken Dr. Kara,  "Ülkemizde canlı ve kadavradan organ bağışı olmak üzere 2 şekilde gerçekleşmektedir. Hayatta olan kişiden yalnızca böbrek ve karaciğer nakli yapılabilmektedir. Kadavradan ise kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer, ince bağırsak gibi organlar ve kalp kapağı, kemik, tendon, yüz, el, kol, bacak, uterus gibi organların nakilleri yapılabilmektedir. Kişinin ölümünün ardından beyanı bulunuyorsa gerekli protokoller uygulanır. Tabii kişi istese ve organ bağış kartına sahip olsa bile, ölüm durumunda aileden bağış için onay almak gerekmektedir. Bu yüzden organ bağışı yapan kişilerin bu meseleyi aileleriyle de paylaşması önem arz etmektedir. Eğer kişi organ bağışı fikrinden vazgeçtiyse, Türkiye Organ Bağış Bilgi Sistemi’nden kaydını sildirmesi yeterlidir. Organ bağışı bekleyen kişilerle empati kurmak oldukça önemlidir. Bu noktada halkın bilinçlenmesi yönünde çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. 3-9 Kasım, organ bağış haftası olarak her yıl kutlanmaktadır ve halkı organ bağışına destek için yüreklendirme çalışmaları süregelmektedir.
Bu nedenle de organ bağışı bir insandan diğerine yapılacak en büyük iyiliktir" ifadesini kullandı.

 


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)



 



ANASAYFA
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA