Ortodontik tedavi genel sağlığı da etkiliyor

Tarih: 14 Mayıs 2024 Salı 11:06

Türk Aligner Derneği Başkanı Dr. Cemre Geze, “Ortodontik tedavi sadece güzel bir gülüş sağlamakla sınırlı değil aynı zamanda kişinin genel sağlığı üzerinde de doğrudan etkilidir.” dedi.

15 Mayıs Dünya Ortodontik Sağlık Günü, ortodontik tedavinin bireyin ağız sağlığını, gülüşünü, yaşam kalitesini değiştirici gücünü vurgulayan ve tüm dünyada kutlanan özel bir gün. Ortodontik tedavi, sadece estetik bir sorunun düzeltilmesini kapsamıyor. Bu tedavi genel sağlık ve mutluluk üzerinde de olumlu etkilere sahip. Doğru hizalanmış dişler, daha iyi ağız hijyenine olanak sağlayarak diş çürümesi ve diş eti hastalığı riskini azaltıyor. Bu da çene kemiği kaybı ve diş kaybı gibi daha ciddi diş problemlerini önleyebilir. Ayrıca çene eklemi ve kas fonksiyonlarını da iyileştirebilir ve çene ilişkilerinin düzeltilmesi, uyku apnesi gibi solunum problemlerini de önleyebilir.

Bu yıl “Bir Gülümsemeyle Değişen Hayatlar” teması altında kutlamaların yapıldığı 15 Mayıs Dünya Ortodontik Sağlık Günü nedeniyle bir açıklama yapan Türk Aligner Derneği Başkanı Dr. Cemre Geze ortodontik tedavinin sadece güzel bir gülüş sağlamakla sınırlı olmadığını aynı zamanda kişinin genel sağlığı üzerinde de doğrudan etkili olduğunu söyledi.

“Diş çapraşıklıkları estetik problemler olarak algılansa da çapraşıklık bulunan bölgelerde dişlerin ve dişler arasındaki yüzeylerin yeterli temizlenememesine bağlı olarak diş çürüğü ve diş eti hastalıkları oluşabilir.” diyen Dr. Geze, “İyi temizlenemeyen dişlerde oluşan çürük ve diş eti hastalıkları birer enfeksiyon kaynağıdır. Diş eti enfeksiyonlarının kalp kapakçığına zarar verdiğini öne koyan araştırmalar vardır. Ayrıca dişlerimizdeki ve çenelerimizdeki bozukluklar aslında solunum problemlerinin habercisi de olabilir. Bu bozukluklar uyku sırasında düzenli solunum gerçekleştiremeyen hastalarda horlama ve uyku apnesi gibi sorunlara neden olabilir. Üst çene darlığı, alt veya üst çene konumundaki problemler, solunum yollarındaki bazı faktörler oldukça riskli olup uzman bir ortodontist tarafından klinik durumun değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Bu tarz sağlık sorunlarının tedavisi veya yaşanmadan önüne geçmek için ağız sağlığını ve çene eklemini koruyacak şekilde ideal bir diş dizisi ve diş kapanışı elde edilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Ortodontik tedavilerin, sadece hastanın özgüveni açısından değil aynı zamanda genel sağlığın iyileştirilmesi açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Geze “İyi bir gülümseme elde etmek kadar dişlerin ve çenelerin birbirleri ile olan ilişkisi de en iyi şekilde sağlanmalı. Bütün vakalar ortodontik tedavi ile çözümlenebilir. Özellikle 7 yaşından sonra düzenli ortodonti muayenesi önemlidir. Erken teşhis edilen iskeletsel problemler, büyük oranda ameliyata gerek kalmadan düzeltilebilir.” dedi.

Geleneksel tedavi yöntemlerin yerini şeffaf plaklarla ortodontik tedavi aldı”
Dr. Geze açıklamasının devamında şunları söyledi: “Şu an dünya büyük bir dijital dönüşümden geçiyor. Tabii ki ortodonti dünyası da her geçen gün dijitalleşiyor. Artık kayıtlar dijital ortamda alınıyor. Veriler hızlı bir şekilde işlenip üretime gidiyor. Tedaviler de buna bağlı olarak hızlı bir şekilde dönüşüyor. İlerleyen teknoloji ve hastaların estetik kaygı yaşamadan tedavi olma talebi ile beraber geleneksel tedavi yöntemlerin yerini şeffaf plaklarla ortodontik tedavi aldı. Şeffaf plak tedavisi ortodontik bir tedavi yöntemi olup her hastanın ihtiyaçlarına göre kişiye özel olarak hazırlanan şeffaf plakların kullanılmasıyla gerçekleşiyor. Bu plaklar, belirli aralıklarla değiştirilerek dişleri kademeli olarak istenilen pozisyona getiriyor. Her plak, dişleri hareket ettirmek için tasarlanmış bir planı takip ediyor, genellikle bir hafta boyunca takılıyor ve ardından bir sonraki plakla değiştiriliyor. Plaklar, dişlerin yavaşça hareket etmesini ve düzgün bir şekilde hizalanmalarını sağlıyor. Üstelik bu yöntem 7'den 70'e herkese uygulanabilen bir ortodontik tedavi yöntemi. Şeffaf plak tedavisinin en önemli avantajlarından birisi kullanılan plakların neredeyse görünmez olmasıdır. Ortodontik tedavi devam ederken bu plakların dışarıdan fark edilmesi zordur. Bu avantajı da şeffaf plakları estetik hassasiyeti yüksek kişiler için son derece cazip bir seçenek haline getiriyor. Özellikle öngörülen bir süre içerisinde nişan, düğün, mezuniyet gibi özel günlere katılacak kişiler için de büyük bir kolaylık sunuyor.”


Etiket: mersin, sağlık,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA