Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü oyunlara gelmeyecektir

Tarih: 14 Temmuz 2021 Çarşamba 11:48

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümü dolayısıyla Mersin’de düzenlenen törene katıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, adada federasyon temelli görüşmelerin devam ettiğini belirterek, Rum tarafının kendilerini yok saymaya çalıştığını ancak Kıbrıs Türklerinin bu oyuna gelmeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü dolayısıyla, Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen törene katıldı. Atatürk anıtına çelenk sunduktan sonra bir konuşma yapan Tatar, adadaki Türk varlığının baskılara rağmen sürdüğüne dikkat çekti. Kıbrıs Türklerinin bağımsızlığı kolay kazanmadığını vurgulayan Tatar, "Soykırıma, toplu mezarlara rağmen ne mutlu ki bize 1974’te Mehmetçik adaya çıktı. O gün Kıbrıslı Türklerin doğum günüydü. Kıbrıslı Türklerin bağımsızlıklarını kazandıkları çok önemli bir gündü. Artık Kıbrıslı Türkler de devleti, cumhuriyeti olan, bağımsız, özgür bir şekilde yaşama erdemine kavuşmuştur. Bu kolay elde edilmiş bir başarı değildir. O günden bu güne çeşitli alanlarda geliştik. Ekonomisiyle, turizmiyle, sanayisiyle gelişmiş, refah içinde yaşıyoruz. Pandemi sonrası statümüz yükselecek ve Doğu Akdeniz’de Türkiye ile işbirliği içerisinde enerji kaynaklarının sahiplenmesinde ve mavi suların kullanılmasında önemli bir rol oynayacağız ve başkalarının oyununa gelmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Adada federasyon temelli görüşmelerin devam ettiğini aktaran Tatar, şunları söyledi:
"Rum tarafı adaya tamamen hakim olacakları, Kıbrıslı Türkleri azınlık statüsüne getirecekleri ve Türkiye’yi adadan uzaklaştıracakları bir düşünceye sahiptir. Kıbrıs Türkü bunların oyununa gelmedi, bundan sonra da gelmeyecektir. Çünkü bizim arkamızda 85 milyonluk Türkiye Cumhuriyeti vardır. Kıbrıslı Türklerin, bağımsız, özgür bir şekilde refah ve huzur içerisinde yaşayabilmesi için var olan egemenliğimizin kabul edilmesi gerekmektedir. Ben her defasında federasyona inanmadığımı, iki devletli bir çözümden yana olduğumu söyledim. BM tarafından Cenevre’de düzenlenen toplantıda artık federasyon defterinin kapandığını, iki ayrı bağımsız devletin işbirliği içerisinde anlaşmanın olabileceğini kayıtlara geçirttik. Kıbrıs’ta bir anlaşmanın olabilmesi için iki tarafın onay vermesi gerekmektedir. Kıbrıs Türklerinin onay vermediği bir anlaşma olmayacağı için biz siyaseti sonuna kadar devam ettireceğiz. Kıbrıslı Türkler çok acılar çekti, çok göç yaşadık, çok mağdur olduk. Hala bir takım dayatmalar devam etmektedir ama güçlü bir milletin olarak birlik ve beraberlik ruhu içerisinde bu günlere kadar gelmeyi başardık. Bu günden sonra da Kıbrıslı Türklerin cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır."


Etiket: kktc, kuzeykıbrıstürkcumhuriyeti, kıbrısbarışharekatı, ersintatar, mersin,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA