Ara Güler Özendirme Ödülü Hilmi Çoban’a

Tarih: 4 Şubat 2024 Pazar 15:04

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 39 yıldır düzenlediği Yılın Basın Fotoğrafları Yarışmasın’nda Ara Güler Özendirme Ödülü, Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi Hilmi Çoban’ın çektiği fotoğrafa verildi.

 

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin 39 yıldır düzenlediği, Türkiye'nin aralıksız gerçekleşen en eski fotoğraf organizasyonunda Yılın Basın Fotoğrafları depremin yıl dönümünde açıklanı Ara Güler Özendirme Ödülü, Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi Hilmi Çoban'ın Avrupa Triatlon Kupası ile Avrupa Triatlon Gençler Kupası’ yarışmasında çektiği fotoğrafa verildi.
 
Türk medyasının en prestijli fotoğraf ödülleri ‘Yılın Basın Fotoğrafları’na geçtiğimiz yıl yaşanan 6 Şubat depreminden fotoğraflar damga vurdu. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 39 yıldır düzenlediği, Türkiye’nin aralıksız gerçekleşen en eski fotoğraf organizasyonunda Yılın Basın Fotoğrafları depremin yıl dönümünde açıklandı. Yarışmada Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü, enkaz altında kalan kızının elini tutan baba fotoğrafıyla AFP Foto Muhabiri Adem Altan’a verildi.

YÜZYILIN FELAKETİ DAMGA VURDU

Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’na bu yıl 2023 yılında yaşanan olaylardan yaklaşık 6 bin fotoğraf katıldı. Yarışmada, 7 kategoride 21 fotoğraf ve 6 fotoğraf serisi ödüle layık görüldü. Organizasyonda, 6 Şubat’ta yaşanan ve 50 binden fazla insanımızın hayatını kaybettiği 100 yılın felaketinde çekilen 10 fotoğraf ve 3 fotoğraf serisi, toplam 13 ödül aldı. 29 gazetecinin de can verdiği depremde AFP Foto Muhabiri Adem Altan’ın çektiği, Kahramanmaraş’ta 109 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi'nde enkaz altında kalan 15 yaşındaki kızı Irmak’ın elini tutan baba Mesut Hançer’in karesine Yılın Basın Fotoğrafı ödülü verildi. Altan, dünyada da yankı uyandıran bu karesiyle Deprem Kategorisi’nde de birincilik ödülünü aldı.
‘Yılın Basın Fotoğrafları’ yarışmasının ödül töreni Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapıldı. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un himayelerinde yapılan tören öncesinde Meclis Şeref Holü’nde deprem fotoğraflarından oluşan sergi açıldı. Sergiyi gezen Meclis Başkanı Kurtulmuş, TFMD Başkanı Rıza Özel’den fotoğraflar hakkında bilgi aldı.
'BU YIL DEPREM FOTOĞRAFLARI ÖDÜLLERE DAMGA VURDU'
Törende konuşan ve TFMD’nin 40. kuruluş yıl dönümü olduğunu belirten Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasının 39 yıldır aralıksız düzenlenen Türkiye’nin en prestijli fotoğraf organizasyonu olduğunu söyledi.
Depremin yarattığı yıkımdan bahseden Rıza Özel, "Bu yıl deprem fotoğrafları ödüllere damga vurdu. Bu yıkım ne ekranlara sığdı ne de fotoğraflara sığdı. Dünyanın her tarafından insanlar acının etrafında gözyaşımızı birlikte sildi. 29 gazeteci meslektaşımız şehit oldu depremde. Biz bu ödül törenini ve sergimizi meslektaşlarımızın aziz hatıralarına adıyoruz" dedi.
'GAZZE’DE 122 MESLEKTAŞIMIZ ÖLDÜ'
Gazze’de yaşanan dramı da hatırlatan Özel, "Bu yıl çok fazla gazeteci can verdi. Gazze’de 22 meslektaşımız öldü. Onların da mekanları cennet olsun" diye konuştu.
Gazetecilerin yaşadığı sorunlara değinen Rıza Özel, "Hak ettiğimiz koşullarda çalıştırılmıyoruz. Düşük ücretlerle çalışıyor birçok meslektaşımız. Biz sendikanın mesleğimizde zorunlu olmasını istiyoruz" iadelerini kullandı.   
'FOTOĞRAF ANIN ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLMESİDİR'
"Fotoğraf anın ölümsüzleştirilmesidir" diyen Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, ‘Asrın Felaketi‘ne ilişkin konuştu. Depremde çekilen fotoğrafların verdiği duyguyu anlatan Kurtulmuş, "Yıkıntıların arasında çocuğunun elini tutan Kahramanmaraş’taki o babanın yüzündeki ifade, içindeki fırtınanın dışarıya yansıması gibi. Ya da enkazdan kurtarılmış olan bir yaralının zafer işareti yaparak etrafına gülümsemesi, o yıkıntıların arasında bile hayatın devam ettiği, hayata tutunmanın büyük bir sınav olarak herkes tarafından verdiği fevkalade önemli bir kareyi ortaya koyuyor" dedi.
Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasının önemini anlatan Kurtulmuş, "Oldukça büyük bir etkinliğe TFMD olarak ev sahipliği yapıyorsunuz, biz de TBMM olarak sizlere mekânsal olarak ev sahipliği yapıyoruz" ifadesini kullandı.
'6 ŞUBAT’I HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ'
Depremde 29 gazetecinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Kurtulmuş, "6 Şubat’ta depremin yıl dönümünü yaşayacağız. 6 Şubat’ı hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.
Depremin ardından yaşanan yardımlaşmaya dikkati keken Numan Kurtulmuş, "Bundan sonra deprem gerçeği ile yaşıyoruz. Böylece ilk vazifemizin şehirlerimizi depremlere dirençli hale getirmek olduğunu biliyoruz. Bu fotoğrafların bu dersi defaatle gözümüze sokarak hatırlattığını söylemek isterim" şeklinde konuştu.
'122 BASIN MENSUBU GAZZE’DE HAYATTAN KOPARILDI'
Gazze’de herkesin gözü önünde bir halkın yok oluşa, ait oldukları ata topraklarının haritadan silinmeye çalışıldığını kaydeden Kurtulmuş, "İnsanlık alemi bu insan eliyle gelen felakete dur diyebilecek bir güce sahip değil. Maalesef başta uluslararası sistemin siyasi mekanizmaları olmak üzere, soykırım boyutlarına varan katliamı durduracak bir siyaset mekanizması ortada görünmüyor. Bu büyük katliam sırasında çok sayıda basın mensubunu hayattan koparıldığına şahit oluyoruz. 122 basın mensubu Gazze’de hayattan koparıldı. Bir kere daha böylesine önemli bir basın kuruluşunun toplantısında Gazze’de yaşanan bu büyük saldırıyı nefretle kınıyorum. Ölen 122 basın mensubunun hatırası önünde saygıyla eğildiğimizi ifade etmek isterim" açıklamasında bulundu.    
Törene, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, AK Parti milletvekilleri Mehmet Baykan, Rümeysa Kadak ve Hüseyin Yayman, İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Spor Toto Teşkilat Başkan Yardımcısı Metin Ayvazoglu, SGDD-ASAM Genel Koordinatörü İbrahim Kavlak, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ASKA Otel Temsilcisi İpek Kesici ile medya, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
ONUR ÖDÜLÜ BOZDEMİR’E
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin uluslararası sergilerle dünya başkentlerine taşıdığı Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Ödülleri’nde ise 2 kategoride 9 fotoğraf ödüle layık görüldü. Gençlerin fotoğrafa özendirilmesi amacı ile 25 yaş altı lise ve üniversite öğrencilerine yönelik 5.’si düzenlenen Ara Güler Özendirme Ödülünü Marmara Üniversitesi’nden Mert Nazım Engin ve Mersin Üniversitesi’nden Hilmi Çoban aldı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin, her yıl bir usta isme verdiği Yaşam Boyu Onur Ödülü ise bu yıl mesleğe olan katkıları sebebiyle usta isim Mustafa Bozdemir’e verildi. Bozdemir, 1983 yılında Erzurum’da yaşanan 7.1 büyüklüğündeki depremin ardından Koyunören Köyü’nde çektiği ve Hürriyet gazetesinde yayınlanan fotoğrafla, 1984 yılında dünyanın en önemli basın fotoğrafçılığı ödülü sayılan “World Press Photoö ödülünü kazanan ilk Türk foto muhabiri olmuştu. Dernek, Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne bu yıl deprem coğrafyasında yaşadığımızı hatırlatmak adına fotoğrafıyla deprem gerçeğini dünyaya duyuran Mustafa Bozdemir’in layık görüldüğünü açıkladı.
FİLENİN SULTANLARI FOTOĞRAFIN DA BİRİNCİSİ
Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı Kategorisi’nde Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Ahmet İzgi’nin 2023 CEV Avrupa Şampiyonası'nın finalinde Sırbistan'ı 3-2 yenerek tarihinde ilk kez şampiyon olan A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın sevinç fotoğrafı ödüle layık görüldü. Ahmet İzgi, kadın millilerimizin bu maçında çektiği Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ’ın büyük sevinç yaşadığı fotoğrafıyla da Spor Toto Özel Ödülünü kazandı. AB Deprem Özel Ödülü ise depremin yerle bir ettiği Hatay’da, ünlü Fransız arazi sanatçısı Saype’nin enkaz üzerine çizdiği tutuşan eller fotoğrafıyla Ümraniye Belediyesi’nden Nurettin Boydak’a verildi. Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği (SGDD/ASAM) Özel Ödülü, Hatay’da deprem felaketinden 142 gün sonra konteyner kentte evlenen Caner Can Özkan ve Hamide Büşra Çağlar çiftinin fotoğrafıyla Milliyet gazetesinden Uğur Yıldırım’a verildi.
100. YILA ÖZEL ÖDÜL
Amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçıların katılımına açık olan Türkiye Güzellikleri 2024 Ödülleri’nde ise İsmail Serhat Şahin’in Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde denize ağ bırakan balıkçılar fotoğrafı birinci oldu. Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri’nde ise Emrullah Akgün’ün Afyonkarahisar Kalesi’nin sisler arasındaki fotoğrafı birincilik aldı. TBMM 100. Yıl Jüri Özel Ödülü, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümüne özel olarak İstanbul’da çektiği Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından fotoğrafları ile Ahmet Turan Kural’ın oldu. ASKA Özel Ödülü ise Emrah Kalkan’ın sisler altında Kız Kulesi ve önünden geçip giden balıkçı teknesi fotoğrafına verildi. Yılın Basın Fotoğrafları’nda “Sıfır Atık Projesiönde farkındalığa destek olmak amacı ile bu yıl beşincisi verilen 'Sıfır Atık Özel Ödülü' Tolga İldun’un çektiği çevre fotoğrafına verildi.


Etiket: mersin, hilmiçoban, fotoğraf,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA