Depremzelerdeni iletişimsel tutum ve davranışları belirlenmeye çalışılıyor

Tarih: 8 Şubat 2024 Perşembe 12:11

Mersin Üniversitesi’nden bir ekip "Kahramanmaraş Merkezli Depremlerden Doğrudan ya da Dolaylı Yoldan Etkilenen Yurttaşların İletişimsel Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 Projesi’nde çalışmalar başladı.

Mersin Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’ndan Öğretim Görevlisi Dr. Bengü Sezer ve Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Öğretim Görevlisi Taner Sezer’in araştırmacı olarak yer aldığı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zafer Kıyan’ın da yürütücü olduğu "Kahramanmaraş Merkezli Depremlerden Doğrudan ya da Dolaylı Yoldan Etkilenen Yurttaşların İletişimsel Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 Projesi’nde çalışmalar başladı.

Proje kapsamında araştırmacılar öğrencilerin de desteğiyle 4 temel aks üzerinde sosyal medyadan elde edilen görsel ve metin tabanlı verinin işlenmesi başladı. Çalışma ile kriz dönemlerinde gündeme nasıl odaklanıldığı, yalan haberin nasıl dolaşıma girdiği konularını da mercek altına alınacak. Özellikle işlenecek ve etiketlenecek veri setlerinin gelecekteki deprem konulu çalışmalara arşiv niteliğinde katkı yapması ve afetlere karşı toplumsal hafızanın kaybolmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor.

"Projeyi 32 Aylık Bir Süre İçerisinde Tamamlamayı Hedefliyoruz"

Proje ile ilgili bilgi veren Öğretim Görevlisi Taner Sezer, "Geçtiğimiz dönem TÜBİTAK tarafından açılan 1001 tipi projelerin çağrısı üzerine Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili olarak sosyal medyada çıkan haberler, tweetler ve bunlarla ilgili görselleri kapsayan geniş kapsamlı bir proje için başvurmuştuk. Projemiz kabul edildi, 1 Kasım’dan itibaren de projenin çalışmalarına başladık. Toplam 32 aylık bir süre içinde projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. İlk 18 ayı içinde yazılı olan metin tabanlı işlemler tamamlanacak. 32. ayın sonunda da görsellerle alakalı olan veri seti tamamlanmış ve TÜBİTAK’a teslim edilmiş olacak. Özellikle bir deprem sonrasında görsellerin etiketlenmesi ve bunlardan bir veri seti oluşturulması konusunda bu proje ilk olacak." dedi.

"Bu Veri Seti Makine Öğrenmesi, Yapay Zeka gibi Bundan Sonra Yapılacak Çeşitli Çalışmalara da Veri Seti Sağlayacak”

Daha önce bir benzer proje yapılmadığına dikkat çeken Öğr. Gör. Sezer, "Deprem gibi doğal afetlerden sonra sosyal medyada paylaşılan, insanların paylaşmaya uygun gördüğü, tekrar tekrar dolaşıma soktuğu görsellerin neler olduğu, bu görsellerin içeriklerinin neler olduğu, canlı mı, cansız mı, enkaz mı paylaşılmış bunlarla alakalı olarak etiketlenmiş bir veri seti olacak. Biz görsellerin etiketlenme sırasında aynı zamanda Türkçe olarak bu görsellerin her birine kısa tasvirler de ekliyoruz. Dolayısıyla insan tarafından etiketlenmiş, tasvirin de olduğu görsel veri setini oluşturmaya çalışacağız. Bu veri seti, makine öğrenmesi, yapay zeka gibi bundan sonra yapılacak çeşitli çalışmalara da veri seti sağlayacak özel bir veri oluşturuyor. Eğer elinizde bir veri varsa, bu veri güvenilir bir şekilde etiketlenmiş ise buna uymayan her türlü başka verinin önceden elenmesi için bir altyapı sağlayabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

"Elde Edilen Görseller Sadece Bilimsel Araştırmalar İçin Kullanılacak"

Öğretim Görevlisi Dr. Bengü Sezer ise "Bu görsellerin paylaşımında ileride oluşabilecek afetler konusunda bize sunacağı yardımlar şöyle olabilir; insanların en çok neyi paylaştığını, duygusal olarak nelere önem verdiğini veya ilk günlerde ihtiyaçların neler olduğunu görebilmemiz açısından bize bir resim sunuyor. Bu alanlarda fayda sağlayacağını düşünüyorum. Toplamda 54 binden fazla görsel verimiz var, Twitter verisinin haricinde. Bu görsel veride tabi ki tekrar tekrar paylaşılanlar var. Onlar elendiği zaman 40 bin kadar bir görselin elimizde olacağını düşünüyoruz. Bu görsellerin etiketlenmesinin dışında etiketleyen öğrencilerimizden tasvir etmelerini de isteyeceğiz. Bu da bize büyük bir tasvir edilmiş görsel verisinin elimizde olmasını sağlayacak ve ileride bilgisayar öğrenme işlemlerinde bize yardımı dokunacak. Tabi bu görselleri her isteyen kişi alıp kullanamayacak. Bunu alıp kullanmak özel bir izne tabi olacak. Yani görselleri herkesle paylaşmayacağız. Bir özel izinle alabilecekler ve sadece bilimsel çalışmalar için kullanılmasına izin verilecek." şeklinde konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA