Mersin’de CHP Toroslar Belediye Başkanı adayı Abdurrahman Yıldız, hayvancılık üretiminin temel unsuru Yörüklüğün, mera alanlarının yanlış imar politikaları neticesinde yok edilmesi sonucu Yörüklerinde bitme noktasına geldiğini söyledi.
Mersin'de köylerde verimli tarım alanlarının talan edilmesine karşı mücadelesi ile kamuoyunun tanıdığı Abdurrahman Yıldız, Cumhuriyet Halk Partisi Toroslar Belediye Başkan Adayı olarak gittiği köylerde çözüm önerilerini anlattı. CHP Toroslar Belediye Başkan Adayı Abdurrahman Yıldız, Bütünşehir Yasası ile mahalle statüsüne geçen; Çamlıdere, Doruklu, Korucular, Dalakderesi, Evrenli, Çelebili, Musalı, Kepirli, Soğucak, Bekiralanı köylerini ziyaret etti.
Yıldız, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz’ın da eşlik etti köy gezisinde; Ziraat Odası’nın işbirliği ile hayata geçirmeyi planladıkları projeleri anlattı.
5 SENEDE 5 KERE KÖYLERE GELMEDİ
Köylüler, seçimden seçime köylünün hatırlanmasından dert yandı. Köy muhtarları telefonlarına bakmayan belediye başkanına tepkisini; “5 senedir telefonla ulaşamadık. 5 senede 5 kere bu köylere gelmemiştir” sözleriyle dile getirdi.
KÖYLERE UĞRAMAYACAĞINI BİLE BİLE OY VERİLİYOR
CHP Toroslar Belediye Başkan Adayı Abdurrahman Yıldız, mevcut anlayışa; köylere uğramayacağını bile bile oy verildiğine işaret ederek, “O arkadaşlar da şunun garantisini almış; ‘nasıl olsa hiçbir şey yapmasak da hatta standart belediyecilik bile yapmasak, hatta çöpü bile süpürmesek, konteynırdaki çöpü de boşaltmasak, zaten bunlar bizi seçiyor.’ ‘Niye kendimizi yoralım’ diyorlar. Aslında önce bizim değişmemiz lazım” dedi. Seçildikten sonra da mahallelerde, köylerde olacağını dile getiren Yıldız, Mersin Ziraat Odası Başkanı Yılmaz’dan aldığı sözle köylerde hayata geçirmeyi planladığı projeleri anlattı.
YÖRÜKLÜK, BİTME NOKTASINA GELMİŞTİR
Kendisi de Yörük olan Yıldız, “Ülkemizde uygulanan tarım politikasızlığı ve yanlış eğitim politikaları sebebiyle köy nüfusu çok azalmış ve yaşlanmıştır. Hayvancılık üretiminin temel unsuru Yörüklük, mera alanlarının yanlış imar politikaları neticesinde yok edilmesi sonucu, bitme noktasına gelmiştir. Bu aynı zamanda kültürel bir kırıma sebep olmuştur. Tarımsal üretim büyük oranda geleneksel aile çiftlikleri eliyle yapılmaktadır. Geldiğimiz noktada köylü ve Yörük nüfusu toplam nüfusun ancak yüzde 5’i oranında kalmıştır. Yani toplam nüfusun yüzde 5’i geriye kalan yüzde 95’i beslemek zorunda bırakılmıştır. Bugün yaşanan gıda krizinin hatta açlığın temel sebebi bu kırım ve yaşam tarzına müdahaleden kaynaklanmaktadır” diye konuştu.
KÖYLÜLERİMİZİN YETİŞTİRDİĞİ FİDANLARI KULLANACAĞIZ
Köylülere garantili üretim desteği sunacaklarını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: “Toroslar’ı belli bir zihniyetin yönettiği belediyecilik anlayışından, sizlerle yönettiğimiz bir anlayışa dönüştüreceğim. Biz stratejik planlarımızı köylülerimizle yapacağız. Sosyal hizmet uzmanları dahil yetkililer gelecek sizin taleplerinizi, önerilerinizi alacak. Mersin Ziraat Odası ile ortak projeler geliştireceğiz. Fide ve gübre desteği sağlayacağız. Köylülerimize garantili üretim desteği sunacak her birine pazar desteği sağlayacağız. Tüm bunlara ek olarak sulama birliklerine destekler vereceğiz. Tarımsal Güneş Enerji Tesislerinin kurulmasına öncülük edeceğiz. İthal ağaçlar yerine köylülerimizin yetiştirdiği fidanları kullanacağız.”
|