Hasan Engin uyardı: Gelecek yeşil dünyada

Tarih: 12 Ağustos 2021 Perşembe 13:35

MESİAD Başkanı Hasan Engin, iklim değişikliğine karşı alınması gereken önlemlerden bahsetti.

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, iklim değişikliğinin getirdiği çevre felaketlerine karşı alınması gereken önlemlerden söz ederek, "Gelecek yeşil dünyadadır" dedi.

Başkan Engin, son zamanlarda yaşanan kuraklık, sel ve yangın felaketleri üzerinden çevre ve iklim krizlerine dikkat çekti. Türkiye'de Ticaret Bakanlığı'nın girişimi ile hazırlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nın yürürlükte olduğunu kaydeden Engin, "Planı yüzde 100 uygulayarak karbon ve diğer zararlı gazların salınımını en aza indirmenin yanında, gelecek adına bazı ilave önlemler alınmalıdır. İklim değişikliği sonrası doğamız ve gıda üretimi tehlikeye girmeye başladı. Kuraklık sonucu son 2 yıldır zorluklar yaşayan ülkemizde, önlemler alınmadığı takdirde yeni sorunlar yaşanabilir. Orman yangınları da iklim değişikliğinin sonucudur. Küresel ısınma ve mevsim değişikliği için alınacak en verimli önlemler; plastik atıkları azaltmak, katı ve sıvı kimyasal atıkları arıtarak yeniden kullanılabilir hale getirmek ve en önemlisi de temiz enerji kaynaklarına yönelmektir" diye konuştu.

Türkiye'deki yaklaşık 25 milyon ton atık maddenin yüzde 45'nin geri dönüştürüldüğünü aktaran Engin, "Atık rakamlarının düşürülmesi, geri dönüşüm oranlarının arttırılması gerekmektedir. Özellikle cam ve türevi atıkların yangın riski olan alanlara bırakılması yangınlara sebep olmaktadır. Bozulan doğa dengesi nedeniyle zamanında yağmayan yağışlar felaketlere dönüşmekte, verimliliği düşürmektedir. Sel felaketlerinin bir daha yaşanmaması için dere yatakları temizlenmeli, köprüler, menfezler ve yağmur suyu drenajları temizlenmeli, dere yataklarına yapı yapılmamalıdır. Dere yatakları imara açılmamalı. Yağmur suyu depolaması yapılmalı, bütün sıvı atıklar arıtılarak tarım alanlarında kullanılmalıdır. Doğamızı ve yerküremizi bizden önceki nesillerden nasıl temiz aldıysak; daha temiz, daha yeşil bir doğa bırakalım. Gelecek, yeşil dünyada" ifadelerini kullandı.


Etiket: mersin, mesiad, hasanengin, iklimdeğişikliği,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA