Mersin’de orman zararlıları ile mücadele sürüyor

Tarih: 27 Nisan 2024 Cumartesi 13:21

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü; ormanlarında zarar veren Çamkese Böceği ile biyolojik mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

 

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü; ormanlarında zarar veren Çamkese Böceği ile başlattığı biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor. Mücadelede, özellikle çevre dostu, çevreye zarar vermeyen ekolojik dengeyi bozmayan, biyolojik mücadele tercih edilmektedir. 2011 yılından itibaren Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne, kimyasal mücadele yapılmadığı bildirildi. .

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nden yıpalan açıklamada, "Zararlı bir böcek olan çamkese böcekleri çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek zarar vermekte, artım kayıplarına neden olmaktadır. Ancak hiçbir zaman kurutmamaktadır. Bu kapsamda, Çamkese Böceğine karşı iki farklı biyolojik mücadele yöntemi uygulanmaktadır. İlki orman işletme müdürlüklerimizde Çamkese Böceği paraziti phryx caudata’yı tekrar ormanlarımıza kavuşturmak için yapılan tel kafes yöntemi olup bir diğeri ise yırtıcı böcek Calasoma Sycophanta larvası salımıdır. Araziden toplanan yaklaşık 2700 adet Çamkese Böceği yırtıcısı Calosoma Sycophanta ergini Davultepe üretim laboratuvarına getirilerek Mart ayı başı itibariyle üretime başlamıştır" denildi.

Açıklamanın devamında ise şu görüşlere yer verildi:
"Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğümüzün kontrolünde Mersin Orman İşletme Müdürlüğü Davultepe İşletme Şefliğince 27000 adet olarak planlanan Calosoma ergin larvaları Çamkese Böceği zararı görülen bölgemizin ormanlık alanlarına salınımı Nisan ayı itibariyle başlanmıştır. Yine bu yıl 9 Orman İşletme Müdürlüğümüzün görev alanında bulunan ormanlarda zarar yapan Çamkese Böceğine karşı salınım yapılmasına başlanmıştır. Bugüne kadar Anamur, Bozyazı, Erdemli, Gülnar, Mut ve Silifke orman işletme müdürlüklerimizde 1000 hektarlık alana 24000 böcek salınmış, İlerleyen süreçte Çamlıyayla, Mersin ve Tarsus Orman işletme Müdürlüklerimizde de salımlar gerçekleştirilerek sene sonuna kadar 1600 hektarlık alana salınacaktır"


Etiket: mersin, orman,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA